Dmitri Kessel, Ελλάδα του '44, εκδ. Άμμος

Dmitri Kessel, Ελλάδα του '44, εκδ. Άμμος

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ-ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΑΜ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

Σε αυτόν τον ιστορικό περίπατο εστιάζουμε την προσοχή μας στο κορυφαίο γεγονός που σηματοδότησε το ξέσπασμα της μάχης της Αθήνας, γνωστής ως Δεκεμβριανά. Θα περπατήσουμε σε διάφορα σημεία της πόλης, μιλώντας για το συλλαλητήριο που πραγματοποίησε το ΕΑΜ στις 3 Δεκεμβρίου 1944 στην πλατεία Συντάγματος, τους λόγους για τους οποίους πραγματοποιήθηκε και τι ακολούθησε μετά από αυτό.

  1. Τι έγινε το πρωινό της 3ης Δεκεμβρίου 1944 στην πλατεία Συντάγματος;

  2. Ποιοι πυροβόλησαν εκείνη την ημέρα, πυροδοτώντας την έναρξη των Δεκεμβριανών;

  3. Πώς περιέγραψαν την αιματηρή καταστολή του συλλαλητηρίου Έλληνες, Βρετανοί και Αμερικανοί αυτόπτες μάρτυρες από διαφορετικά σημεία της πλατείας;

  4. Ποια ήταν τα τέσσερα κρίσιμα κτίρια της πλατείας Συντάγματος και ποιοι στεγάζονταν σε αυτά;

  5. Πόσα ήταν τα θύματα του συλλαλητηρίου;

  6. Πού βρισκόταν το πολυβολείο του ΕΛΑΣ και γιατί δεν απάντησε στα πυρά;

  7. Ποιες ήταν οι άμεσες πολιτικές εξελίξεις που προκάλεσε η καταστολή του συλλαλητηρίου;

Μετά το τέλος του περιπάτου θα ακολουθήσει συζήτηση και σχολιασμός σπάνιων φωτογραφιών από τη μάχη της Αθήνας στον Εθνικό Κήπο, προκειμένου να είμαστε σε ανοιχτό χώρο.

Τόπος συνάντησης: Ωδείο Αθηνών (είσοδος από οδό Ρηγίλλης)

Διάρκεια περιπάτου και προβολής: 2:30 περίπου ώρες

Αριθμός συμμετεχόντων: 30 άτομα

Σε κάθε περίπατο υπάρχουν τρεις δωρεάν θέσεις για ανέργους. Επίσης δωρεάν συμμετέχουν παιδιά κάτω των 18 ετών και συνοδοί ατόμων με αναπηρία. Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει να στείλουν mail στο  info@athenshistorywalks.com και θα τους ενημερώσουμε σχετικά με τη συμμετοχή τους.

Οι περίπατοι βασίζονται στην έρευνα του Μενέλαου Χαραλαμπίδη, Διδάκτορα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματοποιούνται από αυτόν. Στοιχεία για τους περιπάτους αντλούνται από τα βιβλία του «Η εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα», εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2012, «Δεκεμβριανά 1944. Η μάχη της Αθήνας», εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2014, “Οι Δωσίλογοι. Ένοπλη, πολιτική και οικονομική συνεργασία στα χρόνια της Κατοχής”, εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2023 και από τη διαρκή έρευνα γύρω από τη σύγχρονη ιστορία της πόλης.