Το Γυμνάσιο Παγκρατίου στα μέσα της δεκαετίας του 1930, φωτογραφημένο από το υπό διαμόρφωση, τότε, Άλσος Παγκρατίου. Διακρίνεται η είσοδος επί της οδού Βρυάξιδος, σημερινή Σπύρου Μερκούρη. Από το λεύκωμα του Τεχνικoύ Επιμελητηρίου Ελλάδος, Τα νέα σχ…

Το Γυμνάσιο Παγκρατίου στα μέσα της δεκαετίας του 1930, φωτογραφημένο από το υπό διαμόρφωση, τότε, Άλσος Παγκρατίου. Διακρίνεται η είσοδος επί της οδού Βρυάξιδος, σημερινή Σπύρου Μερκούρη. Από το λεύκωμα του Τεχνικoύ Επιμελητηρίου Ελλάδος, Τα νέα σχολικά κτίρια,1938.

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

Σε αυτόν τον ιστορικό περίπατο μεταφερόμαστε στο Παγκράτι της Κατοχής. Ξεκινώντας από την άφιξη των Μικρασιατών προσφύγων στην περιοχή, προσπαθούμε να εξετάσουμε τον χαρακτήρα της συνοικίας, τους ανθρώπους που ζούσαν σε αυτή και τις σχέσεις τους με τους νέους κατοίκους. Βλέπουμε την ανάπτυξη των πρώτων εστιών αντίστασης, τα πρόσωπα που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο, τις συγκρούσεις μεταξύ του ΕΛΑΣ και της οργάνωσης Χ και εξετάζουμε κάποια από τα κύρια γεγονότα που χαρακτήρισαν την κατοχική καθημερινότητα στο Παγκράτι:

  1. Η άφιξη των Μικρασιατών προσφύγων του 1922 και η μετατροπή του Παγκρατίου σε σύνορο ανάμεσα στους παλιούς και τους νέους κατοίκους της Αθήνας

  2. Οι ηθοποιοί στην Αντίσταση. Το «Θεατρικό Σπουδαστήριο» του Βασίλη Ρώτα

  3. «Ήθελα να φεύγω απ’ το σπίτι μου, να μην είμαι εκεί». Το Γυμνάσιο Παγκρατίου κέντρο της μαθητικής αντίστασης

  4. Το μπλόκο των Ταγμάτων Ασφαλείας στη Γούβα και η επιχείρηση αυτοκτονίας του ΕΛΑΣ για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων

  5. Οικογένεια Κότσιρα. Επτά αδέλφια στο ΕΑΜ. Τέσσερα εκτελεσμένα από τους Γερμανούς και τους Έλληνες συνεργάτες τους

  6. «Άδειασε το Παγκράτι». Ο φόνος ενός Γερμανού αξιωματικού και η παράδοξη συνεργασία ΕΛΑΣ και Αστυνομίας για την αποφυγή αντιποίνων

  7. Οικογένεια Παπαγεωργίου. Η δράση της οργάνωσης Χ στο Παγκράτι

  8. «Το Παγκράτι είναι κόλαση». Η εκτέλεση του Νίκου Παπαγεωργίου από την ΟΠΛΑ και τα αντίποινα που ακολούθησαν

Μετά το τέλος του περιπάτου θα δούμε και θα σχολιάσουμε φωτογραφίες από το Παγκράτι της εποχής και προσώπων που έδρασαν στις γειτονιές του.

Τόπος συνάντησης: έξω από την παιδική χαρά της Πλατείας Μεσολογγίου στο Παγκράτι (δείτε τον χάρτη στο τέλος της σελίδας).

Διάρκεια περιπάτου και προβολής: περίπου 2:30 ώρες

Αριθμός συμμετεχόντων: έως 30 άτομα.

Σε κάθε περίπατο υπάρχουν τρεις δωρεάν θέσεις για ανέργους. Επίσης δωρεάν συμμετέχουν παιδιά κάτω των 18 ετών και συνοδοί ατόμων με αναπηρία. Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει να στείλουν mail στο info@athenshistorywalks.com και θα τους ενημερώσουμε σχετικά με τη συμμετοχή τους.

Οι περίπατοι βασίζονται στην έρευνα του Μενέλαου Χαραλαμπίδη, Διδάκτορα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματοποιούνται από αυτόν. Στοιχεία για τους περιπάτους αντλούνται από τα βιβλία του «Η εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα», εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2012, «Δεκεμβριανά 1944. Η μάχη της Αθήνας», εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2014, “Οι Δωσίλογοι. Ένοπλη, πολιτική και οικονομική συνεργασία στα χρόνια της Κατοχής”, εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2023 και από τη διαρκή έρευνα γύρω από τη σύγχρονη ιστορία της πόλης.