Πλατεία Νέας Ελβετίας. Πλήθος κάτω από την αψίδα του ΕΑΜ, πιθανότατα κατά τη διάρκεια των εορτασμών της τρίτης επετείου από την ίδρυση του ΕΑΜ στις 27 Σεπτεμβρίου 1944. Προσωπική συλλογή Θεόδωρου Κυριακίδη..

Πλατεία Νέας Ελβετίας. Πλήθος κάτω από την αψίδα του ΕΑΜ, πιθανότατα κατά τη διάρκεια των εορτασμών της τρίτης επετείου από την ίδρυση του ΕΑΜ στις 27 Σεπτεμβρίου 1944. Προσωπική συλλογή Θεόδωρου Κυριακίδη.

.

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΒΥΡΩΝΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ»

Σε αυτόν τον ιστορικό περίπατο αναδεικνύουμε κάποια από τα ίχνη του σημαντικού αντιστασιακού κινήματος που ανέπτυξαν οι οργανώσεις του ΕΑΜ στην πόλη του Βύρωνα κατά τη διάρκεια της γερμανικής και ιταλικής στρατιωτικής κατοχής (1941-1944). Ξεκινάμε από μια σύντομη αναφορά στη δημιουργία του Βύρωνα και την προσφυγική του φυσιογνωμία. Μιλάμε για τα «στέκια» της Αντίστασης, σημεία της πόλης όπου εξελίχθηκαν σε εστίες αντιστασιακής δράσης. Κεντρική θέση κατέχει το μπλόκο του Βύρωνα (7 Αυγούστου 1944). Παράλληλα γίνεται αναφορά στο άγνωστο μπλόκο, που πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1943, με 12 εκτελεσμένα μέλη των οργανώσεων του ΕΑΜ. Συγκεκριμένα, στις στάσεις του περιπάτου θα μιλήσουμε για τα εξής θέματα:

1.     Από το Νέο Παγκράτι στον Βύρωνα. Η δημιουργία μιας πόλης.

2.     Το μπλόκο του Βύρωνα και οι 11 εκτελεσμένοι στην οδό Χρ. Σμύρνης.

3.     «Σπάζοντας» την χιτλερική προπαγάνδα. Ο πρώτος πολύγραφος του Βύρωνα και η γιάφκα του παράνομου τύπου του ΕΑΜ.  

4.     «Ένας άφοβος, μέχρι τρέλας, ομαδάρχης του ΕΛΑΣ». Ο Βαγγέλης Μαρτάκης.

5.     Το περίπτερο της Κασσιανής. Το οργανωτικό κέντρο του ΕΑΜ στη Ν. Ελβετία.

Μετά το τέλος του περιπάτου θα ακολουθήσει προβολή και σχολιασμός σπάνιων φωτογραφιών από τον μεσοπολεμικό και κατοχικό Βύρωνα, καθώς και προσώπων που έδρασαν στις γειτονιές του.

Τόπος συνάντησης: υπαίθριο θέατρο πλατείας Εθνικής Αντιστάσεως γνωστής και ως πλατεία Ταπητουργείου (δείτε τον χάρτη στο τέλος της σελίδας).

Χώρος προβολής-συζήτησης: Άλσος Αγ. Τριάδας

Διάρκεια περιπάτου και συζήτησης: περίπου 2:30 ώρες

Αριθμός συμμετεχόντων: έως 30 άτομα.

Σε κάθε περίπατο υπάρχουν τρεις δωρεάν θέσεις για ανέργους. Επίσης δωρεάν συμμετέχουν παιδιά κάτω των 18 ετών και συνοδοί ατόμων με αναπηρία. Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει να στείλουν mail στο info@athenshistorywalks.com και θα τους ενημερώσουμε σχετικά με τη συμμετοχή τους.

Οι περίπατοι βασίζονται στην έρευνα του Μενέλαου Χαραλαμπίδη, Διδάκτορα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματοποιούνται από αυτόν. Στοιχεία για τους περιπάτους αντλούνται από τα βιβλία του «Η εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα», εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2012, «Δεκεμβριανά 1944. Η μάχη της Αθήνας», εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2014, “Οι Δωσίλογοι. Ένοπλη, πολιτική και οικονομική συνεργασία στα χρόνια της Κατοχής”, εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2023 και από τη διαρκή έρευνα γύρω από τη σύγχρονη ιστορία της πόλης.