22 Ιουλίου 1943. Η στιγμή της επίθεσης των δυνάμεων κατοχής ενάντια στους διαδηλωτές στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Ομήρου, Κωνσταντίνος Μπίρης, Αι Αθήναι, Μέλισσα, 2005.

.

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: “ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΑΘΗΝΑ”

Σε αυτόν τον ιστορικό περίπατο μεταφερόμαστε στο κέντρο της κατοχικής Αθήνας. Ακολουθούμε τις διαδρομές διαδηλωτών, απεργών και σαμποτέρ. Μαθαίνουμε για το πρωτόγνωρο κίνημα πολιτικής ανυπακοής, που δημιούργησαν οι ελληνικές αντιστασιακές οργανώσεις. Αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, στην Αθήνα εκδηλώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα αντιστασιακά κινήματα πόλης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αναλυτικά οι στάσεις του περιπάτου:

1.     25 Μαρτίου 1942. Η πρώτη μεγάλη διαδήλωση. Ανάπηροι του Αλβανικού Μετώπου και φοιτητές συγκρούονται με Ιταλούς Καραμπινιέρους στους δρόμους της Αθήνας.

2.     12 Απριλίου 1942. Η πρώτη μεγάλη απεργία. Οι κινητοποιήσεις των υπαλλήλων της Τηλεφωνικής Εταιρείας και το μπλόκο στο κτίριο της οδού Σταδίου 15.

3.     20 Σεπτεμβρίου 1942. Το πρώτο μεγάλο σαμποτάζ. Η ανατίναξη των γραφείων της φιλοναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ στη συμβολή Πατησίων και Γλάδστωνος.

4.     22 Δεκεμβρίου 1942. Ο πρώτος νεκρός διαδηλωτής της κατοχής στην οδό Ζαΐμη στα Εξάρχεια.

5.     5 Μαρτίου 1943. «Ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει/Παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του». Η διαδήλωση, η σύγκρουση και η κατάληψη του υπουργείου Εργασίας, στον αγώνα ενάντια στο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης.

6.     22 Ιουλίου 1943. Η μεγαλύτερη διαδήλωση της κατοχής. Φοιτητές και εργάτες νεκροί στην οδό Πανεπιστημίου.

Κατά τη διάρκεια του περιπάτου θα βλέπουμε φωτογραφίες της περιόδου (πρόσωπα και κτίρια) στην προσπάθειά μας να δώσουμε την εικόνα της εποχής.

Τόπος συνάντησης: Προπύλαια Πανεπιστημίου Αθηνών (δείτε τον χάρτη στο τέλος της σελίδας)

Διάρκεια περιπάτου και συζήτησης: περίπου 2:30 ώρες

Αριθμός συμμετεχόντων: έως 30 άτομα.

Σε κάθε περίπατο υπάρχουν τρεις δωρεάν θέσεις για ανέργους. Επίσης δωρεάν συμμετέχουν παιδιά κάτω των 18 ετών και συνοδοί ατόμων με αναπηρία. Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει να στείλουν mail στο  info@athenshistorywalks.com και θα τους ενημερώσουμε σχετικά με τη συμμετοχή τους.

Οι περίπατοι βασίζονται στην έρευνα του Μενέλαου Χαραλαμπίδη, Διδάκτορα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματοποιούνται από αυτόν. Στοιχεία για τους περιπάτους αντλούνται από τα βιβλία του «Η εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα», εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2012, «Δεκεμβριανά 1944. Η μάχη της Αθήνας», εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2014, “Οι Δωσίλογοι. Ένοπλη, πολιτική και οικονομική συνεργασία στα χρόνια της Κατοχής”, εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2023 και από τη διαρκή έρευνα γύρω από τη σύγχρονη ιστορία της πόλης.