Αθήνα, Ιανουάριος 1945. Το κτίριο των στρατώνων του Συντάγματος Βασιλικής Χωροφυλακής Μακρυγιάννη μετά τις μάχες των Δεκεμβριανών. Άγνωστος φωτογράφος..

Αθήνα, Ιανουάριος 1945. Το κτίριο των στρατώνων του Συντάγματος Βασιλικής Χωροφυλακής Μακρυγιάννη μετά τις μάχες των Δεκεμβριανών. Άγνωστος φωτογράφος.

.

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: Η ΜΑΧΗ ΣΤΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ

Σε αυτόν τον ιστορικό περίπατο θα ασχοληθούμε με μια από τις πιο σημαντικές μάχες των Δεκεμβριανών, αυτή των στρατώνων του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη. Θα δούμε τον τρόπο υλοποίησής της από τον ΕΛΑΣ, την αγωνιώδη άμυνα των χωροφυλάκων, την καθοριστική επέμβαση των βρετανικών δυνάμεων και τις κινήσεις αντιπερισπασμού σε άλλα μέτωπα της μάχης, με στόχο τη χαλάρωση του ασφυκτικού κλοιού του ΕΛΑΣ γύρω από το στρατόπεδο της χωροφυλακής.

1. Νεκροί στους δρόμους της Πλάκας. Η επίθεση του ΕΛΑΣ στο κτίριο του Τμήματος Μεταγωγών της Χωροφυλακής.

2. Βρετανικά τεθωρακισμένα στην Αμαλίας και ελασίτες στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Η μάχη στο κτίριο του Α΄ Σώματος Στρατού.

3. «Η 23η (Βρετανική) Ταξιαρχία Αρμάτων Μάχης ενημερώθηκε, δεν μπορεί να αναλάβει δράση – όλοι δεσμευμένοι». Η κατάληψη του Β΄ Αστυνομικού Τμήματος (Πλάκας) από τον ΕΛΑΣ.

4. 6 Δεκεμβρίου 1944, ώρα 5:45. Το Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη δέχεται επίθεση.

5. «Ώρα 9η. Η πίεσις του εχθρού αυξάνει. Βαλλόμεθα συνεχώς εξ όλων των κατευθύνσεων». Η δεύτερη επίθεση του ΕΛΑΣ στου Μακρυγιάννη.

Μετά το τέλος του περιπάτου θα ακολουθήσει προβολή και σχολιασμός σπάνιων φωτογραφιών από τις μάχες των Δεκεμβριανών στον κήπο του Ζαππείου για να είμαστε σε ανοικτό χώρο.

Τόπος συνάντησης: είσοδος Ζαππείου Μεγάρου (δείτε τον χάρτη στο τέλος της σελίδας)

Διάρκεια περιπάτου και συζήτησης: περίπου 2:30 ώρες

Αριθμός συμμετεχόντων: έως 30 άτομα.

Σε κάθε περίπατο υπάρχουν τρεις δωρεάν θέσεις για ανέργους. Επίσης δωρεάν συμμετέχουν παιδιά κάτω των 18 ετών και συνοδοί ατόμων με αναπηρία. Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει να στείλουν mail στο info@athenshistorywalks.com και θα τους ενημερώσουμε σχετικά με τη συμμετοχή τους.

Οι περίπατοι βασίζονται στην έρευνα του Μενέλαου Χαραλαμπίδη, Διδάκτορα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματοποιούνται από αυτόν. Στοιχεία για τους περιπάτους αντλούνται από τα βιβλία του «Η εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα», εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2012, «Δεκεμβριανά 1944. Η μάχη της Αθήνας», εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2014, “Οι Δωσίλογοι. Ένοπλη, πολιτική και οικονομική συνεργασία στα χρόνια της Κατοχής”, εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2023 και από τη διαρκή έρευνα γύρω από τη σύγχρονη ιστορία της πόλης.