Ιανουάριος 1945. Η πολυκατοικία της οδού Διδότου 47 κατεστραμμένη από τις βολές βρετανικού άρματος μάχης, Κωσταντίνος Μπίρης, Αι Αθήναι 1830-1966, Μέλισσα, 2005.

.

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: “Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1944”

Σε αυτόν τον ιστορικό περίπατο μεταφερόμαστε στα Εξάρχεια του 1944 αναζητώντας τα ίχνη της μάχης που έδωσε ο Λόχος Σπουδαστών του ΕΛΑΣ, γνωστός και ως Λόχος Λόρδος Μπάυρον, ενάντια στις βρετανικές και ελληνικές κυβερνητικές δυνάμεις τις τελευταίες μέρες των Δεκεμβριανών. Ακολουθούμε την πορεία μιας ομάδας μαχητών και μαχητριών του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τον μετέπειτα διάσημο μουσικό και αρχιτέκτονα Γιάννη Ξενάκη. Βλέπουμε τις οδομαχίες στα Εξάρχεια, τις «πατέντες» που χρησιμοποίησε ο ΕΛΑΣ για να αντιμετωπίσει την υπεροπλία των Βρετανών, την αγωνιώδη προσπάθεια της εγκλωβισμένης ομάδας του ΕΛΑΣ να διαφύγει από τον εχθρικό κλοιό.

Αναλυτικά οι στάσεις του περιπάτου:

1.     «Ποιας σχολής είσαι, συναγωνιστή;» Η έδρα του ΕΛΑΣ Εξαρχείων στην οδό Καλλιδρομίου

2.     Έφοδος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ο ΕΛΑΣ Σπουδαστών δέχεται επίθεση από Ουαλούς αλεξιπτωτιστές

3.     Με βόμβες μολότοφ εναντίον των βρετανικών αρμάτων μάχης. Το φυλάκιο στη συμβολή των οδών Βαλτετσίου και Μαυρομιχάλη

4.     Εγκλωβισμένοι στην μπλε πολυκατοικία της οδού Ναυαρίνου. Ο τραυματισμός του Γιάννη Ξενάκη

5.     «Τώρα πέφτει με πάταγο το μπροστινό μέρος της οικοδομής». Η πολιορκία της πολυκατοικίας στην οδό Διδότου 47

Μετά το τέλος του περιπάτου θα ακολουθήσει προβολή και σχολιασμός σπάνιων φωτογραφιών από τη μάχη των Εξαρχείων και των προσώπων που συμμετείχαν σε αυτή, στο Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου.

Τόπος συνάντησης: Θεμιστοκλέους και Καλλιδρομίου (δείτε τον χάρτη στο τέλος της σελίδας)

Διάρκεια περιπάτου και συζήτησης: περίπου 2:30 ώρες

Αριθμός συμμετεχόντων: έως 30 άτομα.

Σε κάθε περίπατο υπάρχουν τρεις δωρεάν θέσεις για ανέργους. Επίσης δωρεάν συμμετέχουν παιδιά κάτω των 18 ετών και συνοδοί ατόμων με αναπηρία. Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει να στείλουν mail στο  info@athenshistorywalks.com και θα τους ενημερώσουμε σχετικά με τη συμμετοχή τους.

Οι περίπατοι βασίζονται στην έρευνα του Μενέλαου Χαραλαμπίδη, Διδάκτορα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματοποιούνται από αυτόν. Στοιχεία για τους περιπάτους αντλούνται από τα βιβλία του «Η εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα», εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2012, «Δεκεμβριανά 1944. Η μάχη της Αθήνας», εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2014, “Οι Δωσίλογοι. Ένοπλη, πολιτική και οικονομική συνεργασία στα χρόνια της Κατοχής”, εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2023 και από τη διαρκή έρευνα γύρω από τη σύγχρονη ιστορία της πόλης.